Thursday, March 6, 2008

Ja, man må da sige, at der er kommet gang i debatten om prostitution i disse dage. Med stiftelsen af sexarbejdernes interesseorganisation og hjemmesiden sexarbejde.dk. Jeg synes, at det er ok at vi nu hører disse stemmer, selvom jeg stadig mener, at prostitution er grusomt fænomen, som kun få slipper helskindet fra. Jeg vil dog ikke her gøre mig mere klog på de prostitueredes liv men tillade mig at indsætte et par passager fra min kronik i dag i Politiken, hvor jeg skriver om det nødvendige fokus på mændene.

Når man arbejder med mænd og manderoller, er det vigtigt ikke kun at fokusere på det sociale og kønsneutrale. Vi skal også skrive det sociale mandlige køn ind i diskussionen. Men samtidig skal man være meget bevidst om, at man ikke motiverer mænd til at deltage i ligestillingsdiskussioner ved kun at fortælle, hvor ”slemt det står til”. Hvis man skal opnå større interesse hos mænd skal man fokusere mere på maskulinitetens pris end dens forfærdeligheder, herunder at prostitution ligeledes ikke gavner mænd. Erfaringerne fra telefonlinjen for prostitutionskunder som kompetencecenter prostitution etablerede i sommeren 2006 viser, at der er mange mænd, som har udviklet en form for afhængighed af at købe sex og at disse mænd ønsker hjælp til deres misbrug.

Det er for mig at se positivt at der foregår en debat om hvad der er acceptabelt moralsk og seksuelt. I stedet for at hævde, at vi ser en uhensigtsmæssig nypuritansk feministbølge skylle ind over Danmark, kan man tværtimod påstå, at det efterhånden bare er ved at gå op for flere og flere mennesker, hvad prostitution er for et fænomen. Diskussionen om ulovliggørelse af retten til at købe sex behøver på ingen måde fremstilles som seksualforskrækkelse. Det kan også tolkes som et positivt opgør med den resignation og de tåbelige myter og fordomme, der har hersket på området i lang tid.

Hvis vi skal forhindre danske drenge i at blive sex-købere i fremtiden tror jeg, at det er vigtigt at mænd kommer på banen og ytrer deres afstandstagen til den seksuelle udnyttelse der finder sted i prostitution. For at drenge og mænd skal kunne ændre deres adfærd skal de se en chance for at blive vurderet positivt på deres ændrede adfærd. Det store spørgsmål er, hvordan man bringer mænd i en situation hvor de finder det muligt at handle. Derfor er noget af det vigtigste at blive bevidst om de mekanismer der får mænd til at samtykke og passivt acceptere de traditionelle kønsroller som de er. Herunder opgøret med berettigelsen til at kunne købe kvinders kroppe.

8 comments:

jan said...

Købesex skal da IKKE forbydes. Bevares - uskyldige kvinder skal da ikke udnyttes. Der skal klart sættes en stopper for ulovlig kvindehandel m.m.

Dog skal ingen ødelægge mulighederne for kvinder, der ønsker at prostituere sig selv. Hvis de kan tjene fedt på det, så er det fint med mig. Jeg går ud fra, at de gode penge er den primære årsag til at visse kvinder vælger prostitution. For nogen handler det måske om at få en masse sex, mens andre bare tænder på tanken om at være prostitueret og så udlever fantasien. Sagen er dog, at de gør mange mennesker en tjeneste.

Handicappede, der måske ikke har nemt ved at få sex, kan have glæde af prostituerede. Det samme kan den sex-afhængige mand. Det gælder også den generte mand, den mindre kønne mand osv. Eller hvad med manden, der kan få lettet trykket hos en prostitueret fremfor at voldtage en pige efter en bytur i fuldskab?

Et forbud berører næppe de mange kendte mænd, der støtter dette foretagende, der jo uden problemer, kønne eller ej, kan få gratis sex de fleste steder, da dyrkelsen af kendisser er enorm. Det er for nemt for dem at stille sig op her. Måske det er endnu et forsøg på at vinde opmærksomhed? Mon ikke, at de ved at vise deres bløde sider og omsorg for det svage køn, kan boltre sig i noget mere groupie-sex? Denne side hedder "Tag stilling, mand". Den burde snarere hedde "Tag dig sammen, mand". Der er intet mandigt ved at forbyde købesex.

Sidst, men bestemt ikke mindst, så skal landet Danmark ikke være et forbudsland. Det vil kriminalisere alm. borgere, der går til glade, frivillige prostituerede. Og forbud hjælper ikke mod kvindehandlen over grænserne. Et forbud vil bare rykke problemet længere ned i undergrunden og således gøre det sværere at stoppe.

Problemet med kvindehandel skal stoppes der, hvor det starter - ikke, hvor det ender.

Jeg har aldrig haft brug for at benytte mig af købesex og har hverken ønsker eller intentioner om det. Dette handler dog heller ikke om mig. Men skulle jeg af en eller anden årsag få lyst til eller behov for købesex, så vil jeg gerne kunne benytte den service uden at blive arresteret eller føle mig som et dårligt menneske.

Lad luderne være - stop hellere den internationale kvindehandel. Lad dette være temaet for hjemmesiden.

VH-Jan!

Eini said...

Det er slående så bange, du og dine fæller er for at blive kaldt nypuritanister. Touché eller hvad? Sagen er bare, at det er I. I ønsker en moralsk renselsesproces, som i ikke har noget videnskabeligt grundlag for at udføre.
Men det er jo fy-fy at være seksualforskrækket. Jeg hører tit argumentet "jeg elsker sex", når nogen af jer beskyldes for at være puritanere. Det gør I måske, men i så fald er det kun een slags sex. Den RIGTIGE sex, og al den sex, I ikke forstår skal luges ud.
DET er puritanisme. Det ville klæde jer i det mindste at indrømme det.

Og nej, det er netop ikke ved at gå op for flere og flere, hvad prostitution er for et fænomen. Der er blevet spredt usand propaganda til flere og flere. Der er i jeres kampagne ikke blevet linket/refereret til en eneste undersøgelse, der viser, hvad det rent faktisk er for et fænomen. Der er ikke en eneste aktiv prostitueret, der får lov til at fortælle folk, hvad det er for et fænomen. Det er jer, der spreder myterne. Det er jer, spreder løgnene.

Anonymous said...

Længe leve maskuliniteten og feminisme, to forskelleigheder der skaber dynamik, kamp, kærlighed, sex. Det ene gør den andet til noget stort og unik. Ensartethed så vi alle skal blive sex løse feminister med tissemand, er noget af det mest tåbelige jeg har læst siden Hitlers min kamp, Max Lenings terorier, osv. Hvis de såkaldte feministiske metroseksuele mænd, har lyst til at lege feminister så værsågod.

De kvinder jeg traktere, ønsker en mand der lugter af sved, som ikke går og umdertrykker eller skammer sig over at være en mand, Jeg har en aftale med min kæreste hun er en billig tøs sagde jeg en dag for nogle år siden, siden har jeg måtte betale 2oo kr. Hver gang jeg ville ha pudset kanonen, dem samlede hun sammen uden min viden, så vi fik en uges extra ferie. så nu kalder jeg hende for en luder.
Hura for de forskælde der gør en mand til en mand og en kvinde til en luder.

Ps. Jeg støvsuger og laver bedre mad ind tøsen. vi skændes aldrig men respektere henandens forskelligheder:-)
Nej jeg ønsker ikke din verden.

Master said...

Vi har fattet det Kenneth. Du er fuldstændigt hæmningsløst optaget af social modellering. Og helst med den form, som kan modellere de store, bredskuldrede mænd, til små, velfriserede og afrettede drenge, som hverken kan true en normal kvinde med at vække hendes begær, ej heller sætte sig op mod moderdyrets vilje (i en hvilken som helst form). Ideelt set skal han slet ikke skænke sex en tanke. Han skal bare holde sin kæft og synes, hans pik og hele hans tilstedeværelse er synd for kvinderne, ikke?

Det ville klæde dig hvis du simpelthen 'mandede' dig op og indrømmede, du bare er en nypuritansk og politisk korrekt femi-fascist, lige som resten af dine åndsfæller i Dansk Kvindesamfund.

Friendly said...

@Kenneth Reinicke
Hvad er det du vil sige med dette indlæg? Det er helt sort. Skal vi forbyde købesex, fordi nogle mænd skulle være blevet afhængige af det (hvad det så end vil sige)? Hvis du vil have at prostitution skal forbydes, så må du altså komme med mere håndfaste argumenter, end du har præsteret indtil nu.

Har du nogen?

Johan Gardenkrans said...

Du skriver: "Hvis vi skal forhindre danske drenge i at blive sex-købere i fremtiden tror jeg, at det er vigtigt at mænd kommer på banen og ytrer deres afstandstagen til den seksuelle udnyttelse der finder sted i prostitution."

Dette er jo netop kernen i diskussionen! Tror du ikke, de fleste mænd ikke tager afstand fra den seksuelle udnyttelse der forekommer i prostitution? Tror du ikke de fleste mænd tager afstand fra al seksuel udnyttelse???

Din argumentation falder når du kopler prostitution med seksuel udnyttelse. Jo, der skal nok forekomme seksuel udnyttelse i prostitution, men at påstå at prostitution er ensbetydende med udnyttelse er direkte naivt.
Du tager det som en selvfølge at lige så snart en person får noget i gengæld for sex, så er det seksuel udnyttelse.
Hvis jeg gerne vil have en drink, en øl, nogle penge eller hvad som helst til gengæld for at have sex med en der vil have sex med mig, så behøver det vel ikke betyde at jeg bliver udnyttet. Det er vel mere mig der udnytter den anden, da jeg bruger personens liderlighed til at få mere ud af personen end jeg ellers ville få.

Ønsker du også at forbyde køb af alkohol? Der er jo en del der får voldsomme problemer af alkohol og så må man jo hellere forbyde det for alle. Og hvad med alle de mænd der vil være imod et alkoholforbud? Kan de ikke se den udnyttelse der finder sted blandt alkoholikere?

Din holdning omkring prostitution er meget kollektivistisk og fordomsfuld. Argumentationen halter. Man kunne forvente at du, som forsker, ville kunne argumentere bedre for din sag.

Lennard Grahn said...

Hej

hvad med de fysisk og psykisk handicappede mænd som ikke kan få en sex partner på
"normal vis" og derfor bliver sendt til de prosituerede ofte med deres plejeres biligelse - bliver de ikke glemt i denne debat?

I deres situation er der jo ikke rigtigt andre muligheder og sex er måske en mennneskeret?

gepard said...

En lille beretning: "En studerende fortalte nogle af sine medstuderende at han gik til prostituerede. Derefter blev han kendt og stemplet blandt alle de medstuderende som ham der gik til ludere."

Denne lille historie og Kenneths blog får mig til stille et undrende spørgsmål:

Hvorfor er det i dages DK stadig så skamfuldt at gå til prostituerede?

At det skulle være et uberørt, puritansk levn opbevaret i 150 år i en art moralsk dybfryser, lyder helt usandsynlig. Det er næppe heller fordi nogle mænd bliver afhængige af det - det er vist ret nyt at man er blevet klar over det. Det er også en ret ny idé at det er overgreb overfor luderne. Skammen er betydelig ældre - men hvorfor er den opretholdt på trods af såkaldt sexuelle frigørelse osv.?

Den lille historie tyder på at den kære studerende blev tillagt en eller anden foragtelig brist der overskyggede hvad han i øvrigt var. Som om hans svaghed var en faretruende trussel mod en grundpille i samfundet.

Når jeg læser kommentarer + blogs, får jeg fornemmelsen af at skammen bare accepteres som kendsgerning: Enten skal man skamme sig. Eller også skal man lade være. Men uanset hvad, er skammen der stadig som en urokkelig mur. Hvor kommer den fra? Hvorfor er den så stærk?